Apneja v spanju

SPLOŠNE ZNAČILNOSTI:

Apneja med spanjem (apnoe) je bolezensko stanje, pri katerem pride ponoči do prekinitve dihanja. Pogosto trajajo apnojične pavze od 10 sekund do minute in se lahko pojavijo tudi do 30 krat ali več na uro. Plitko in manj učinkovito dihanje se imenuje hipopneja (hypopnoe).

Apneja med spanjem se potrdi z polisomnografijo (študijo spanja), oz. njeno enostavnejšo varianto poligrafijo spanja.

Obstajajo trije tipi apneje med spanjem:

  • centralni (CSA) s prevalenco 0,4%
  • obstruktivni (OSA) s prevalenco 84%
  • in mešani tip (kombinacija CSA in OSA) z prevalenco do 15% primerov.

 

Pri CSA gre za oslabljen dražljaj za dihanje na nivoju možganovine, živcev ali dihalnega mišičja.

Pri OSA gre pa za dinamično zaporo v zgornjih dihalih (nosni prehodi, žrelo, grlo), ki ga po navadi spremlja smrčanje.

Pri mešanem tipu gre najpogosteje za kombinacijo OSA s popuščanjem srčne mišice. Pri apneji med spanjem se oboleli le redko zavedajo, da imajo težave z dihanjem oz. da se ponoči prebujajo.

Posledice apnej je pomanjkanje kisika v krvi in okvare raznih organov v telesu (srce, možgani, pljuča, prebavila, ledvica, mišičje…) Taki bolniki tožijo zaradi prekomerne dnevne zaspanosti, kronične utrujenosti in slabe koncentracije.

Stopnja OSA je opredeljena na podlagi števila apnej in/ali hipopnej (plitkega dihanja) na eno uro: Merilo je AHI (apneja-hipopneja indeks):

AHI <5 Normalno
AHI: 5-15 blaga OSA
AHI: 15-30 zmerna OSA
AHI: > 30 huda OSA

Po definiciji je apneja popolna prekinitev dihanja za >10 sekund, hipopneja pa za 70% zmanjšan pretok zraka za >10 sekund.

Verjetnost za OSA ocenjujemo z Epworthovo lestvico zaspanosti (ESS), Berlinskim in STOP-BANG vprašalnikom. Pozitiven izvid pri ESS je, če bolnik preseže 10 točk, visoko pozitiven pa, če preseže 18 točk, pri Berlinskem vprašalniku, če je pozitiven v 2 kategorijah, pri STOP-BANG vprašalniku pa je je višji od 3.