Dnevna zaspanost

DNEVNA ZASPANOST:

Če dnevna zaspanost vztraja daljše časovno obdobje obstaja verjetnost, da posameznik trpi zaradi motenj spanja. Lahko pa je dnevna zaspanost samo simptom zaradi pomanjkanja spanja, oz. prekratkega spanca. Pomanjkanje spanja se namreč nabira kumulativno.

Npr. če vsak dan spimo eno uro manj kot potrebujemo oz. je za nas optimalno, nam do konca tedna manjka 7 ur spanja, kar ustreza primanjkljaju ene polne noči.

Vzroki za dnevno zaspanost so :

  • Pomanjkanje spanja (akutno po prebedeli noči ali kumulativno zaradi dlje trajajočega prekratkega spanca)
  • Izmensko delo oz. delo ponoči ali zelo zgodaj zjutraj
  • Slabe navade spanja (neupoštevanje higiene spanja)
  • Časovna razlika zaradi potovanja v drugi časovni pas, najpogosteje z letalom (Jet lag)
  • Zloraba ali odvisnost od raznih spojin (nikotin, alkohol, droge…)
  • Bolezenska stanja kot je npr. obstruktivna apneja v spanju

 

Poznamo dve obliki spanja: spanje, kjer hitro premikamo oči (REM spanje) in spanje, ko ne premikamo hitro oči (NREM spanje). REM spanje traja 20%, NREM spanje pa 80% spanca. REM spanje se pojavi približno enkrat na 90 minut.

NREM spanje regenerira iztrošenost telesa, ki se je pojavila na koncu dneva, REM spanje pa sprošča možgane, s premlevanjem vtisov, spominov in misli preteklih dni. Takrat sanjamo. Odrasli spijo povprečno 7,5 ur na noč, z najpogostejšim razponom od 5-9 ur na noč.

Kljub dejstvu, da tretjino našega življenja prespimo, smo do pred kratkim malo vedeli o motnjah spanja. Žal ostajajo mnogi bolniki z motnjami spanja nediagnosticirani.

Prevalenca motenj dihanja v spanju je 20%, od tega je 4% pomembnih. V Sloveniji predvidevamo, da ima motnjo dihanja v spanju okoli 150.000 do 200.000 ljudi, moških okoli 8-10%, žensk pa 3-5%.

Najpogostejša motnja je obstruktivna apneja v spanju (OSA), ki izhaja iz angleškega izraza »obstructive sleep apnea«. Smrčanje je pogosto povezano z obstruktivno apnejo, čeprav večina smrčačev nima obstruktivne apneje.

Nesreče v Černobilu, Bhopalu, na Otoku treh milj in strmoglavljenje Challengerja so bile uradno pripisane usodni napaki zaradi utrujenosti.

Kronično moten spanec, ki je reden spremljevalec obstruktivne apneja, ima usodne posledice na zdravje, ker povzroča bolezni srca in ožilja, visok krvni tlak, sladkorno bolezen tip 2, motnje srčnega ritma, dovzetnost za možgansko kap, psihične motnje, depresivnost, upad libida in erektilna disfunkcija...