Imunoterapija proti pršicam

Vprašanja...

Kakšna je razlika med običajno farmakoterapijo z zdravili in desenzbilizacijsko terapijo?

Z običajnimi zdravili lahko učinkovito in hitro lajšamo simptome alergije, vendar se le-ti ponovno pojavijo, takoj ko bolnik preneha jemati zdravilo. Specifična imunoterapija pa je edina vrsta zdravljenja, ki alergijsko bolezen napade na njenem izviru. Tudi njeni učinki trajajo še dolgo po koncu zdravljenja.

Kakšne alergije lahko zdravimo s specifično imunoterapijo?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je odobrila zdravljenje alergijskega rinitisa in alergijske astme zaradi preobčutljivosti na hišno pršico, cvetni prah, plesni in živalski prhljaj.

Kdo se lahko zdravi s specifično imunoterapijo?

Specifična imunoterapija je indicirana tako za otroke kot za odrasle.

Ste alergični?

Alergija je pogosto bolj resna bolezen kot se nam zdi na prvi pogled. V veliki meri lahko vpliva na kakovost življenja in se pri nekaterih bolnikih postopoma poslabšuje. “Alergijski rinitis štejemo med dejavnike tveganja za nastanek astme.” (sklep iz poročila o strokovni delavnici ARIA, ki smo jo organizirali v sodelovanju s SZO/WHO)

Zgodnja diagnoza in ustrezno zdravljenje alergije bolniku omogočata udobno bivanje v domačem okolju.

Specifična imunoterapija, kombinirana z izogibanjem alergenu in farmakoterapijo, je najboljši pristop k zdravljenju alergije.

Zakaj je smiselno zdravljenje s specifično imunoterapijo?

Alergija je posledica pretirane reakcije človeškega imunskega sistema na specifične snovi (alergene) npr. cvetni prah, hišne pršice ali živalski prhljaj, ki običajno ne povzročajo težav pri človeku in jih večina ljudi dobro prenaša.

Desenzibilizacijaje poseben način zdravljenja. Imenujemo jo tudi specifična imunoterapija in je edina vrsta zdravljenja, ki deluje neposredno na imunski sistem ter tako zmanjšuje imunski odziv alergičnega človeka na stik s sprožilnim alergenom.

To zdravljenje vam bo omogočilo, da:

  • zmanjšate ali odpravite svoje alergijske simptome,
  • zmanjšate potrebno količino zdravil za simptomatsko terapijo ali popolnoma prenehate z njihovo uporabo (lokalni kortikosteroidi, antihistaminiki, zaviralci adrenergičnih receptorjev beta-2 z dolgotrajnim delovanjem ipd.) že v prvem letu zdravljenja,
  • preprečujete pojav novih alergij,
  • ustavite poslabševanje alergijskega rinitisa, da ne bi napredoval do polno izražene astme.

Zelo pomembno je tudi, da se učinek specifične imunoterapije ohrani še po prenehanju zdravljenja (dolgotrajno učinkovanje zdravila zdravila).

Specifična imunoterapija je zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik glede na bolnikov značilen vzorec alergijskega odzivanja. Tako lahko zdravljenje natančno prilagodimo posameznemu bolniku.

Kako deluje?

Specifična imunoterapija je poseben program cepljenja, s katerim skušamo alergičnega bolnika narediti manj občutljivega (t.j. ga desenzibilizirati) za snov, na katero je alergičen. To terapijo izvajamo v dveh fazah:

Diagnoza: Ugotavljanje sprožilnega alergena oz. alergenov.

Bolnik se najprej posvetuje z zdravnikom, ki ga temeljito izpraša o njegovem splošnem zdravstvenem stanju. Temu sledijo bolj specifična vprašanja v zvezi z alergijo, na podlagi katerih zdravnik izbere ustrezne alergene za testiranje.

Po pogovoru z bolnikom zdravnik opravi še ustrezne kožne vbodne teste. Na podlaket ali na hrbet bolnika nakaplja po eno kapljico vsakega alergena, s katerim želi opraviti testiranje, in z iglo prebode povrhnjico kože (epidermis) skozi to kapljico. Če je bolnik alergičen za testirano snov, nastane na tem mestu mehurček s pordelo okolico, podobno kot pri piku komarja. Ta način testiranja je hiter in neboleč.

Za ugotavljanje snovi, na katere je bolnik alergičen, pa lahko opravimo tudi krvne preiskave.

Zdravljenje: Sprememba imunskega odziva.

Alergensko cepivo izbere zdravnik na podlagi izvida diagnostičnih preiskav. V začetni fazi izvajamo zdravljenje z vedno večjimi odmerki cepiva, potem pa bolnik še najmanj 3 leta prejema vzdrževalne odmerke, da bi zagotovili stalno toleranco za alergen(e).

Načini uporabe

Sublingvalna uporaba:

Zdravilo lahko bolnik jemlje doma, in sicer pred zajtrkom. Raztopino alergena si nakaplja pod jezik s posebno majhno črpalko. Kapljice mora držati pod jezikom dve minuti, potem jih lahko pogoltne.

Subkutana uporaba:

Zdravljenje izvaja zdravnik v ambulanti. Na začetku bolniku vbrizgava zdravilo enkrat na teden, vsakič v večjem odmerku, potem pa bolnik prejema injekcije enkrat na mesec za vzdrževalno terapijo.