Kaj so bronhiektazije?

Bronhiektazije so kronično nepopravljivo stanje z nenormalno razširitvijo velikih dihalnih poti ter njihovo strukturno in funkcijsko spremenjeno steno, kar otežuje izločanje sluzi iz dihal. Bronhiektazije so najpogosteje posledica ponavljajočih se akutnih in kroničnih okužb dihal, nezdravljene astme s pogostimi poslabšanji, kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB), tujka v dihalih ter določenih genskih in avtoimunskih bolezni, v preteklosti pa predvsem zaradi stanja po preboleli tuberkulozi.

Glavna težava bolnikov z bronhiektazijami je kronični kašelj in povečano nastajanje sluzi. Razširitve bronhov in okvarjena stena dihalnih poti otežujejo izkašljevanje sluzi iz dihal. Povečana tvorba sluzi in oteženo izkašljevanje lahko povzročata pogostejša bakterijska vnetja v dihalih, ki še nadalje okvarjajo dihalno pot in tako ustvarjajo začaran krog.

Ta knjižica je namenjena predvsem bolnikom z bronhiektazijami in tudi drugim bolnikom, ki zaradi narave svoje bolezni potrebujejo vzdrževano toaleto dihal. Knjižica vsebuje osnovna priporočila o primernem bivalnem okolju, telesni vadbi in uporabi električnega inhalatorja (nebulizatorja); opisuje postopke in tehnike čiščenja dihalnih poti, s katerimi je mogoče zmanjšati količino sluzi v dihalih, kar zmanjša pogostnost poslabšanj ter skrajša prebolevanje vnetij dihal.

Priporočamo, naj vas opisanih tehnik in uporabe pripomočkov naučijo ustrezno usposobljeni fizioterapevti in tudi preverijo vaše predhodno znanje o izvajanju tehnik čiščenja dihalnih poti.

 

1. ZAGOTAVLJANJE IN VZDRŽEVANJE PRIMERNEGA BIVALNEGA OKOLJA TER ZADOSTNEGA VNOSA TEKOČIN

Priporočila:

1. Zrak v vaših bivalnih prostorih naj bo primerno ogret (20°C do 22°C) in vlažen (45% do 55%). Bodite pozorni, da prostori ne bi postali čezmerno vlažni in topli (predvsem kopalnica in kuhinja), kar bi lahko povzročilo razrast plesni, ki so za vaša dihala lahko nevarne in škodljive. V spalnici naj bo temperatura zraka nekoliko nižja (okrog 18°C). Predlagamo (če je izvedljivo), da bivalne prostore ustrezno klimatizirate. Obenem vas opozarjamo: ne pretiravajte s hlajenjem ali sušenjem zraka, ker bi tako lahko dosegli nasprotne, neželene učinke (suh dražeč kašelj). Pomembno je tudi, da bivalne prostore ustrezno prezračite vsaj dvakrat na dan

2. V času neugodnih vremenskih razmer ni priporočljivo zapuščanje bivališča v času največje vremenske obremenitve. Tako se v poletni vročini gibajte na prostem le zelo zgodaj zjutraj in zelo pozno popoldne. Pozimi izberite primeren dnevni čas, ko je zunaj najtopleje in je ozračje brez dimaste onesnažene megle. Če imate možnost, se v zimskem obdobju za nekaj dni odpeljite iz onesnaženih mestnih središč v klimatsko ugodnejša mesta (v priobalnem območju ali kraje z dnevno temperaturo višjo od 5°C).

3. Dnevno popijte dovolj tekočin, vendar ne pretiravajte. Če imate omejitev pitja tekočin, se ravnajte po nasvetu vašega zdravnika. Pijte kakovostne pijače (vodo, ki naj ne bo premrzla, nesladkan topel čaj...). Pomembno je izogibanje pijačam z dodanim ogljikovim dioksidom (torej gaziranim), ker lahko povzročajo težave v smislu napenjanja in spahovanja. Pijte v majhnih količinah preko celega dneva.

Poudarki:

 • Vzdržujte primerno temperaturo in vlažnost bivalnih prostorov,
 • skrbite za zadostno in primerno hidracijo,
 • prilagajajte vsakodnevne telesne dejavnosti trenutnim vremenskim razmeram.

2. VNOS ZDRAVILNIH UČINKOVIN IN VLAŽENJE DIHALNIH POTI Z NEBULIZATORJEM

...

Električni inhalator - nebulizator

Če vam je zdravnik predpisal prenosni električni inhalator (nebulizator), s katerim boste doma prejemali zdravilo v obliki inhalacije, se pred njegovo uporabo posvetujte z ustrezno usposobljenim fizioterapevtom. Naučil vas bo pravilno uporabljati inhalator ter z vami razrešil morebitne nejasnosti o izvajanju inhalacij. Na ta način vnešene zdravilne učinkovine vam bodo pomagale razredčiti sluz, da jo boste z ustreznimi tehnikami lahko učinkovito izkašljali. Pomembno je, da se naučite inhalator pravilno uporabljati in da z njim dosledno in redno inhalirate zdravilo po navodilih zdravnika. Le tako bo predpisano zdravljenje tudi učinkovito.

 

Za lažje razumevanje vam predstavljamo osnove delovanja nebulizatorja. Električni inhalator deluje tako, da v pljuča dovaja zdravilne učinkovine, ki bodisi pomagajo preprečiti zožitev dihalne poti (bronhodilatatorji) bodisi razredčiti sluz (hipertonična raztopina), da jo lažje izkašljate. Razprševanje zdravilne raztopine poteka v manjši plastični posodici, skozi katero prehaja zrak pod pritiskom. Nastali aerosol boste inhalirali skozi masko. Raztopino zdravila za inhaliranje (vdihavanje) pripravite s sterilno fiziološko raztopino po zdravnikovem navodilu. Pri vdihavanju z nebulizatorji boste nadzorovano vdihavali aerosol skozi masko, dokler ne bo posodica z raztopino skoraj prazna. Bodite pozorni na pravilno namestitev maske med vdihavanjem in na čiščenje naprave po vsaki uporabi.

Prednosti neposrednega vnašanja zdravil v dihala z vdihovalnikom so:

 • lokalno delovanje,
 • takojšnji učinek,
 • večja učinkovitost zdravila kljub manjšemu odmerku,
 • manjši sistemski stranski učinki.

Poudarki:

 • naučite se pravilno uporabljati napravo in pripraviti raztopine zanjo,
 • upoštevajte zdravnikova navodila o razmerju zdravilnih učinkovin in pogostnosti uporabe,
 • po vsaki uporabi masko in posodico za zdravilno raztopino očistite.

3. TEHNIKE MOBILIZACIJE SLUZI PRI BRONHIEKTAZIJAH

Tehnike mobilizacije sluzi iz malih dihalnih poti:

 • položajna drenaža prsnega koša,
 • perkusija/«clapping«
 • ročna vibracija prsnega koša,
 • mehanična vibracija prsnega koša,
 • avtogena drenaža,
 • aktivni cikel dihanja.

3.1. POLOŽAJNA DRENAŽA PRSNEGA KOŠA

S položajno drenažo prsnega koša poskušamo z gravitacijsko silo premakniti sluz iz prizadetih delov pljuč, da bi lahko prešla v večje dihalne poti, od koder jo je laže izkašljati. Fizioterapevt bo izbral za vas najprimernejši položaj glede na prizadete predele pljuč, kjer je prisotna sluz, in vas naučil, kako se sami namestite v tak položaj.

Učinkovitost mobilizacije sluzi se poveča s sočasno izvedbo dodatnih tehnik zunanje manipulacije prsnega koša v položajni drenaži (ročna ali mehanična vibracija, perkusija).


3.2. PERKUSIJA/"CLAPPING"

Fizioterapevt ali priučeni svojec bo s čašasto oblikovano dlanjo izmenično udarjal po steni prsnega koša. S to metodo prenašamo mehanično energijo s prsnega koša na pljuča, kar posledično omogoči rahljanje in odlepljanje čepkov sluzi v malih dihalnih poteh.

Perkusijo je mogoče izvajati tudi z gumijastim pripomočkom v obliki čašice (Palm cup percussor®), ki na podoben način izrablja nastali vakuumski prostor med prsnim košem in pripomočkom.

...

Čašasto oblikovana dlan in primer izvajanja perkusije.rimer izvajanja perkusije

...

3.3. TEHNIKA ROČNE VIBRACIJE PRSNEGA KOŠA

To je ročna oscilacijska tehnika, ki s kratkimi prekinitvami deluje na prsni koš med izdihom. Bolnik vdahne skozi nos, nato mu med izdihom skozi priprta usta fi zioterapevt z rokami rahlo stresa prsni koš v smeri proti velikim dihalnim potem, čemur sledita kašelj in olajšano izkašljevanje.

3.4. TEHNIKA MEHANIČNE VIBRACIJE PRSNEGA KOŠA

Izvajamo jo z mehaničnimi pripomočki (posebnimi masažnimi aparati, ki se od klasičnih masažnih aparatov pomembno razlikujejo) za mobilizacijo sluzi iz manjših dihalnih poti proti velikim dihalnim potem. Če vam je zdravnik predpisal mehanično vibracijsko napravo, je za pravilno uporabo nujno, da se (skupaj s svojcem, ki bo tehniko izvajal) oglasite pri ustrezno usposobljenem fizioterapevtu.


...

Vibracijski mehanski pripomoček

3.5. AVTOGENA DRENAŽA

Avtogena drenaža je tehnika nadzorovanega dihanja, ki pomaga odstraniti odvečno sluz iz različnih predelov pljuč. To tehniko dihanja lahko izvajate sami, brez dodatnih pripomočkov. Potrebni pa sta koncentracija in samodisciplina pri učenju in izvajanju te tehnike. Avtogeno drenažo sestavljajo tri faze: odlepljanje sluzi iz malih dihalnih poti, kopičenje sluzi v srednjih dihalnih poteh in odstranitev sluzi (s kašljem ali z metodo »huffinga«) iz velikih dihalnih poti.

Za izvajanje tehnike se namestite v udoben sedeč ali polsedeč položaj, poskusite čim bolj sprostiti ramena, roke in vrat (nadzor nad dihanjem). Dlani položite na trebuh, tako da boste občutili rahlo premikanje trebuha zaradi dihanja (med vdihom se trebuh nežno izboči navzven, med izdihom pa povrne v prvotni položaj).

1. FAZA

Najprej izdihnite, kolikor zmorete, in nato normalno vdihnite (zajamite zmerno oziroma malo sape). Zadržite vdih 3 do 4 sekunde in nato ponovno popolnoma (hitro, a ne pospešeno) izdihnite skozi priprte ustnice. Proti koncu izdiha si dodatno pomagajte še s stiskanjem trebušnih mišic. Dihanje boste občutili v spodnjem delu prsnega koša. Ko boste nato zaslišali ali zaznali nekoliko glasnejše premikanje sluzi ali pa po nekaj vdihih in izdihih, nadaljujte z drugo fazo.

2. FAZA

Vdihnite nekoliko globlje, vdih zadržite 3 do 4 sekunde in nato ponovno popolnoma (hitro, a ne pospešeno) izdihnite skozi priprte ustnice. Dihanje boste čutili v srednjem delu prsnega koša. Ko bo premikanje sluzi postalo manj slišno oziroma po nekaj vdihih in izdihih, nadaljujte z naslednjo fazo.

3. FAZA

Vdihnite počasi in globoko, kolikor zmorete, in zadržite vdih 3 do 4 sekunde. Izdihnite z odprtimi usti podobno kot pri zehanju.

Če se v prvi ali drugi fazi pojavi potreba po kašlju, se ji poskušajte upreti in kašelj zadržati. Med posameznimi cikli lahko, zato da bi se spočili, uporabite tehniko nadzora nad dihanjem. Z izvajanjem avtogene drenaže vztrajajte toliko časa, da boste začutili čista pljuča oziroma dokler ne boste postali preutrujeni. Ko boste na koncu tretje faze začutili prisotnost sluzi v velikih dihalnih poteh, jo odstranite z dvema do tremi »huffi « ali s kašljem.

3.6. AKTIVNI CIKEL DIHANJA

Aktivni cikel dihanja je tehnika, ki pomaga odstraniti odvečno sluz iz pljuč. Njeno izvajanje sestavljajo tri faze: nadzor nad dihanjem, širjenje prsnega koša in pospešen/forsiran izdih (tehnika »huffinga«).

Tehniko lahko izvajate sede ali v legi za izvajanje položajne drenaže (položaj izberite glede na mesto najbolj prizadetih delov pljuč), če ste bili z ustreznim položajem že prej seznanjeni.

Po namestitvi v udoben položaj, poskusite čim bolj sprostiti ramena, roke in vrat (nadzor nad dihanjem). Nato začnite umirjeno trebušno dihati, dokler ne čutite sprostitve in mirnega dihanja (5 do 10 sekund). Nadaljujete s 3 do 4 globokimi vdihi (kolikor zmorete), katerim sledi sproščen, pasiven izdih. Obe fazi se medsebojno izmenjujeta, nato sledi pospešen izdih. Med pospešenim izdihom skušajte sluz odstraniti z enim do dvema »huff oma«. V fazi globokih vdihov lahko sočasno s tehniko aktivnega cikla dihanja uporabimo tudi druge fi zioterapevtske metode (kot sta perkusija in vibracija), ki pomagajo pri izkašljevanju

Potek aktivnega cikla dihanja vsebuje:

 • nadzor nad dihanjem,
 • trebušno dihanje pri normalnih pljučnih volumnih,
 • 3 do 4 globoke vdihe s prsnim košem,
 • trebušno dihanje,
 • 3 do 4 globoke vdihe s prsnim košem,
 • 1 do 2 »huffa«,
 • nadzor nad dihanjem.

Celoten cikel dihanja ponovite enkrat do dvakrat (glede na viskoznost in količino sluzi).

Tehnik položajne drenaže, perkusije in ročne ali mehanske vibracije prsnega koša ne uporabljamo pri Vibracijski mehanski pripomoček. stanjih, kot so: huda osteoporoza, zlomi reber, infekcije in poškodbe kože, sveža pljučnica, vnetja poprsnice, pomembno poslabšanje težke sape med izvajanjem tehnike, kri v izmečku.

Poudarki:

 • posvetujte se s fi zioterapevtom pri izbiri primernih tehnik mobilizacije sluzi,
 • določene tehnike lahko uporabljate hkrati z drugimi,
 • za učinkovitost tehnik mobilizacije sluzi sta potrebni doslednost in pravilna izvedba.

Tehnike mobilizacije sluzi iz velikih dihalnih poti:

 • kašelj,
 • »huffi ng«,
 • uporaba pripomočkov (Acapella ®, Shaker®, Flutter®)

3.7. KAŠELJ

S kašljem odstranjujemo sluz iz velikih dihalnih poti. Običajno ga izvajate na koncu preostalih tehnik čiščenja dihalnih poti. Kašlja ne spodbujajte, kadar je suh, neproduktiven ali ko je izmečku primešana kri.

3.8. »HUFFING«

To metodo uporabljamo za čiščenje velikih dihalnih poti.Za vas je ta metoda manj stresna in največkrat tudi učinkovitejša od kašlja.

Začnite z globokim vdihom, ki mu sledi hiter, pospešen izdih z odprtimi usti (ob odprtem poklopcu) in sočasni izgovorjavi črke H (obenem močno napnite trebušne mišice).


3.9. PRIPOMOČKI, KI OLAJŠAJO IZKAŠLJEVANJE

Tovrstne pripomočke svetujemo kot pomoč pri vzdrževanju optimalne higiene dihalnih poti v domačem okolju, saj so namenjeni za samostojno uporabo. Zasnovani so tako, da med izdihom proizvajajo kratke, zaporedne prekinitve pretoka zraka. Tako sprožijo nihanja zraka v dihalnih poteh, zaradi katerih se sluz odlepi s sten dihalnih poti in se premakne v velike dihalne poti, kjer jo je laže izkašljati. Pripomoček je namenjen za uporabo samo ene osebe, ki naj tudi skrbi za njegovo redno čiščenje in pravilno uporabo.

Pripomočki so namenjeni bolnikom, ki imajo težave s čezmernim nastajanjem sluzi v dihalnih poteh in z oteženim izkašljevanjem. Takšna obolenja so:

 1. kronična obstruktivna pljučna bolezen,
 2. bronhiektazije,
 3. astma,
 4. kronični bronhitis,
 5. cistična fi broza.

Uporaba teh pripomočkov ni dovoljena pri:

 • akutnem desnostranskem srčnem popuščanju,
 • hemodinamski nestabilnosti,
 • večjem plevralnem izlivu,
 • pnevmotoraksu,
 • znanem poku ušesnega bobniča,
 • izkašljevanju sveže krvi,
 • nedavni hujši poškodbi ali operaciji obraza, ustne votline ali lobanje.

Pripomočki so varni, če jih pravilno uporabljate ob obolenjih, kot sta vam svetovala vaš zdravnik in respiratorni fi zioterapevt. Če se med njihovo uporabo pojavijo spodaj navedeni znaki, svetujemo prekinitev uporabe in posvet z vašim zdravnikom ali fi zioterapevtom. Taka stanja so:

 • ostra bolečina v prsih in sočasna kratka sapa,
 • izkašljevanje sveže krvi,
 • slabost,
 • krvavitev iz nosu.

Pripomočki se medsebojno razlikujejo: glede na ceno, možnost uporabe v različnih položajih telesa (sede, leže)in predvsem po stopnji upora, ki ga naprava nudi. Pomen nastavitve upora postane pomemben, ko se vaša osnovna bolezen poslabša in ste nekoliko bolj oslabeli. Na našem tržišču je trenutno na voljo več naprav, katere na kratko predstavljamo. Natančna navodila o njihovi uporabi so priložena posameznemu pripomočku. Zelo pomembno je, da jih po uporabi redno očistite, kot določajo proizvajalčeva navodila. Za čiščenje nikoli ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev (ne smejo vsebovati klora niti belil) ali pomivalnega stroja.

Gre za povzetek iz knjižice " Priporočila za vzdrževanje optimalne toalete dihalnih poti za bolnike z bronhiektazijami" katere avtorji so Tomaž Hafner, dr med, Monike Jeruc Tanšek, dipl. fiziot.; Anje Grošelj, dipl. fiziot., Diane Tubin, dipl. fiziot. in Mateje Murnik Gregorin, dipl. fiziot. vsi iz klinike Golnik.