Pomoč pri hujšanju

Normalizacija telesne teže bo vplivala na boljše počutje, večjo samozavest in samopodobo, lažje boste premagovali napore… Debelost ima negativni vpliv na obolenja hrbtenice, kolkov in kolen, na visok krvni tlak, na sladkorno bolezen tip 2 in na obolenja srca ter ožilja.

Razne diete, tudi ločevalne, ki jih najdete na internetu, po navadi na dolgi rok niso učinkovite.

Najbolje se je držati nekaj naslednjih splošnih navodil:

  • Za žejo pijte samo vodo. Sokovi in druge oslajene pijače so vir nepotrebnih kalorij, pa še slabo odžejajo. Kozarec soka namreč vsebuje kar osem čajnih žličk sladkorja. Lahko se zgrozimo že samo ob dejstvu, da pollitrska plastenka vode z okusom vsebuje kar 21,5 gramov sladkorja, kar je nekaj takega, kot, če bi pojedli cel pustni krof.
  • Ne pijte alkoholnih pijač. En gram alkohola vsebuje 6,9 kcal. Za lažjo predstavo si zamislite, da vsak dan spijete 1,25 decilitra vina, ki vsebuje 100 kcal. V enem tednu tako v telo vnesete kar 700 kcal in če malo preračunate, v dobrih dveh mesecih samo s kozarčkom vina na dan zaužijete 7007 kcal, kar enačimo z enim kilogramom maščevja v telesu. S pollitrskim vrčkom piva zaužijete 180 kcal, kar je nekaj takega, kot če bi pojedli štiri jaffa piškote, medtem ko se dva decilitra in pol vina lahko enači s srednje velikim hamburgerjem. Najslabša izbira pa so vsekakor žgane pijače, ki imajo že same po sebi ogromno kalorij, če pa jih mešamo s sokovi ali gaziranimi pijačami, pa naredimo pravo energetsko bombo.
  • Ne uživajte kruha ob glavnih obrokih, ki že vsebujejo prikuho (krompir,riž, rezance v juhi, makarone). Podatki o energijskih vrednosti kažejo, da je povprečno v kosu kruha (100g) okoli 240 kcal, enako kot jih vsebuje kozarec (2 dcl) polnomastnega mleka. Kruh uživaje samo pri zajtrku.
  • Opustite večerjo. Najbolje se je izogibati vsaki hrani po 18 uri. To pomeni vsaki hrani, tudi kakšnemu »dietnemu« jogurtu ali sadju, ki imajo »malo« kalorij.
  • Vsak dan hodite vsaj eno uro do zadihanosti in preznojenja.

 

BARIATRIČNA TERAPIJA

Za bolnike, ki imate indeks telesne mase (ITM) nad 40, pride v poštev tudi bariatrična kirurška terapija. S kirurškimi posegi, ki zmanjšajo prostornino želodca oz. onemogočajo previsok in/ali prehiter pretok hrane, se lahko shujša na priporočeno raven.

BALONSKA TERAPIJA

Možna je tudi internistična varianta hujšanja. Žargonsko se imenuje tudi »nekrvava« metoda.

Izkušeno gastroenterolog preko gastroskopa (enak inštrument se uporablja vsakodnevno za gastroskopije) uvede v želodec izpraznjen balon, ki ga v želodcu napihne. Napihnjeni balon zavzeme v želodcu določeno prostornino in onemogoča obilnejše obroke hrane. Po pol leta se iz balona izpusti plin in se ga brez težav odstrani.