Stopnje obolenja

SPLOŠNE ZNAČILNOSTI:

Apneja med spanjem (apnoe) je bolezensko stanje, pri katerem pride med spanjem do prekinitve dihanja. Pogosto trajajo apnojične pavze od 10 do 120 sekund in se lahko pojavijo tudi več 30 krat  na uro. Plitko in manj učinkovito dihanje se imenuje hipopneja (hypopnoe).

Apneja med spanjem se potrdi z preučevanjem spanja:  polisomnografijo,  oz. njeno enostavnejšo varianto  respiratorno poligrafijo.

Ločimo tri tipe motenj dihanja med spanjem:

  • centralni (CSA) s prevalenco 0,4%
  • obstruktivni (OSA) s prevalenco 84%
  • in mešani tip (kombinacija CSA in OSA) z prevalenco do 15% primerov.

 

Pri CSA gre za oslabljen dražljaj za dihanje na nivoju možganovine, živcev ali dihalnega mišičja.

Pri OSA gre pa za dinamično zaporo v zgornjih dihalih (nosni prehodi, žrelo, koren jezika in grlo), ki ga po navadi spremlja smrčanje.

Pri mešanem tipu gre najpogosteje za kombinacijo OSA s popuščanjem srčne mišice.

Pri motnjah dihanja med spanjem se oboleli le redko zavedajo, da imajo težave z dihanjem oz. da se ponoči prebujajo.

Posledice motenj dihanja med spanjem  je pomanjkanje kisika v krvi (hipoksemija), stres in posledične okvare raznih organov v telesu (srcea žil, možganov, pljuč, prebavil, ledvic, mišičja…) Taki bolniki tožijo zaradi prekomerne dnevne zaspanosti, kronične utrujenosti in slabe koncentracije.

Intenziteta motenj dihanja v spanju je opredeljena na podlagi števila apnej in hipopnej (plitkega dihanja) na eno uro:

-merilo obolevnosti pri polisomnografiji oz. 5 kanalni respiratorni poligrafiji je AHI (apneja-hipopneja indeks)- govori o ševilu apnej in hipopnej  na 1 uro spanja,

-merilo obolevnosti pri 4 kanalni respiratorni poligrafiji je REI (respiratory event index) - govori o številu apnej in hipopnej na 1 uro snemanja

AHI oz. REI <5     =še normalno
AHI oz. REI: 5-15  =blaga stopnja motenj dihanja v spanju
AHI oz. REI: 15-30 =zmerna stopnja motenj dihanja v spanju
AHI oz. REI: > 30  =huda stopnja motenj dihanja v spanju

Po definiciji je apneja skoraj popolna prekinitev dihanja za >10 sekund, hipopneja pa za 30% zmanjšan pretok zraka za >10 sekund.

Pred-testno verjetnost motenj dihanja v spanju ocenjujemo z naslednjimi testi: Epworthovo lestvico zaspanosti (ESS), Berlinskim in STOP-BANG vprašalnikom.

Pozitiven izvid pri ESS lestvici je, če bolnik preseže 10/24 točk, visoko pozitiven pa, če preseže 18/24 točk, pri Berlinskem vprašalniku, če je pozitiven v 2/3 kategorijah, pri STOP-BANG vprašalniku pa če je višji od 4/8.