Terapija apnej v spanju

RADIO-FREKVENČNA ABLACIJA (RFA):

Z aparaturo, ki oddaja radijske valove s toplotnim učinkom, se obdelajo mehka tkiva v zgornjih dihalih, najpogosteje spodnji nosni školjki (mukotomija), redko tudi mehko nebo… Tako obdelana tkiva postanejo manj elastična, se volumsko skrčijo in postanejo bolj kompaktna.

Poseg se lahko opravi na ambulantni način. Opravljajo ga specializirani strokovnjaki iz področja ORL.

UVULO-PALATO-FARINGO PLASTIKA (UPPP):

Gre za poseg na mehkem nebu in jezičku. Poseg lahko odpravi smrčanje in zniža pogostost apnej med spanjem. Poseg opravljajo maksilo-facialni kirurgi in specialisti ORL. Gre za relativno enostaven poseg, ki ga izkušeni strokovnjaki opravljajo celo ambulantno v lokalni anesteziji. Je najpogostejši kirurški poseg pri obravnavi bolnikov z obstruktivno apnejo v spanju.

KIRURGIJA NA VEČ NIVOJIH (multi level surgery):

Gre za poseg na več nivojih, z odstranitvijo nabreklega mehkega tkiva v žrelu, stanjšanju korena jezika, z RFA nosne sluznice, z odstranitvijo žlez, repozicijo kostnih struktur čeljusti , sprostitvijo nosnih prehodov in korekcijo deviacije nosnega pretina..

BARIATRIČNA KIRURGIJA:

Gre za kirurško metodo hujšanja. Največkrat se uporabi laparoskopska tehnika (malo invazivna video metoda z uporabo tankih sond), redkeje klasična metoda odpiranja trebušne stene. Na požiralnik se lahko namesti obroček, ki zožuje požiralnik in ovira požiranje preobilice hrane. Dolgoročno bolj uspešna je metoda delne odstranitve želodca z njegovim popolnim obvodom. Za nas opravljajo te posege na kirurškem oddelku SB Slovenj Gradec.

INTERNISTIČNA BARIATRIJA:

Gre za enostavno in "nekrvavo" metodo hujšanja. Internist gastroenterolog opravi gastroskopijo in v želodec vstavi napihljivi balonček. Ta onemogoča prehitro uživanje prevelikoh količin hrane. Po pol leta se ta balonček z gastroskopijo odstrani. Za nas opravljajo te posege na internem oddelku SB Slovenj Gradec.

ZOBOZDRAVSTVENI APARATI:

Primerni so samo za blago OSA. Snemljive zobne proteze se nataknejo na zobe in se nosijo samo ponoči med spanjem. Pomaknejo spodnjo čeljust naprej in navzdol tako, da sprostijo pretok zraka preko nosu v grlo. S to metodo se ukvarjajo samo specializirani stomatologi oz. ortodonti.

NEKIRURŠKE METODE:

Stalna podpora med vdihom s pozitivnim tlakom (CPAP) je bila uvedena okoli leta 1980. Dokazano zniža umrljivost pri bolnikih z OSA. Terapija s CPAP dokazano zmanjša zaplete pri bolnikih s OSA na raznih organskih sistemih.

TERAPIJA Z CPAP JE ZAENKRAT NAJUSPEŠNEJŠA METOVA ZDRAVLJENJA MOTENJ DIHANJA V SPANJU.

Preko nosne ali obrazne maske posebna aparatura (kompresor) pomaga ustvarjati nadtlak v zgornjih dihalih, ki odrinja mehko nebo in koren jezika od zadnje stene žrela in tako omogoča neovirano dihanje. Aparat se uporablja ponoči med spanjem. Danes so te aparature računalniško izpopolnjene in se prilagajajo bolnikovemu dihalnemu ritmu oz. vzorcu ter tudi stopnji ovire/zapore v zgornjih dihalih. Opremljene so z vlažilci, ki ustrezno navlažijo in segrejejo zrak, ki vstopa v dihala. Imamo več različic aparatur, ki proizvajajo nadtlak: CPAP, Bi PAP, APAP…